Robots in agriculture – robotok a mezőgazdaságban

Sok tanulmány készült már a mezőgazdaság jövőjével kapcsolatban, hogy miként növekszik az igény a több, és változatosabb élelemre a népesség növekedésével.

Becslések szerint 40 éven belül 70 százalékkal kell a jelenleginél több élelmiszert termelni, előállítani. Ez hatalmas növekedés! Ami biztosan állítható, hogy a jelenlegi technológiákkal nem leszünk képesek ekkora növekedésre. A mezőgazdaságban használt gépek fejlődésével, a különböző vegyszerek használatával növelni lehetett a termés mennyiségét. A gépek egyre nagyobbak és nagyobbak lettek, hogy a kezelő személyt hatékonyabbá tegyék. De ezzel egy időben a hatalmas gépeknek káros hatása is van: a talajnyomás. Azokon a részeken, ahol ezek a traktorok, kombájnok közlekednek, a talaj túlságosan összetömörödik, lehetetlenné téve a növények számára a növekedést.

A kérdés, hogy működhet-e a gép a vezető nélkül? A technológiai fejlődés lehetővé tette, hogy önvezető autóink és drónjaink legyenek. Miért ne lehetne egy mezőgazdasági gép is önálló? Ha már nincs szükség a sofőrre, akár lehet kisebb is a berendezés. Egy hatalmas és drága gép helyett többi kicsi is elvégezheti ugyanazt a feladatot. Dolgozhatnak ugyanazon a feladaton párhuzamosan, vagy akár végezhetnek különböző munkákat, legyen nappal vagy éjszaka. Mivel ezek a gépek kicsik, stabilak, sokkal kisebb terhelést jelentenek a talajra. A méretük hozzájárul, hogy kamerás rendszerrel kombinálva szelektíven csak a gyomnövényt célozva lehessen permetezni, közvetlen közelről (nem pedig magasra helyezett nagy és instabil szerkezetről) ezzel a permetszer felhasználást jelentősen csökkentve. A folyamatos és nagy mennyiségű permetezésnek köszönhetően a gyomnövények egyre ellenállóbbak lettek. A kamerával a robot felismerheti,  hogy milyen növényről van szó. Ha a vizsgált növényről tudjuk, hogy ellenáll egy adott típusú gyomirtónak, akkor egy másik, a növényre hatásos vegyszerrel tudunk permetezni, lokálisan. Mechanikusan is eltávolíthatja, vagy akár mikrohullámmal. Ezeknek az előnyei hogy nagyon olcsó, és hatékony megoldások, és a robotnak nem kell mennie sehova, hogy újra töltse a gyomirtó tartályt.

Néhány érzékelővel ellátva, a robotok munka közben folyamatosan tudják gyűjteni ezeket az adatokat, és javaslatokat tenni a gazdának a lehetséges teendőkről, ezzel tovább könnyítve a munkáját.

Posted in Egyéb.