Alternatív növényvédelem

A mai mezőgazdaság egyik legnagyobb problémája – és ezzel együtt a termelés egyik legnagyobb költsége is – a növényvédelem. Legyen szó búzáról vagy paradicsomról, kártevők egész hada veszélyezteti a termést… kezdve a gombás és bakteriális betegségektől a kártevő rovarokon át egészen az haszonnövények között felbukkanó gyomokig.

Aki nem mezőgazdasággal foglalkozik talán nem is tudja, mennyi permetszert kell használni akár egy egyszerűnek tűnő búza termeléséhez. Kezdjük a sort a preemergens gyomirtóval, amivel a földet leszórják még vetés előtt. A vetés után aztán sorra jönnek a különböző gombás megbetegedések, gyomok és rovarok elleni védekezést szolgáló szerek. Így lehet hogy még a búza is 5-6 permetezést él meg, amíg eljutunk a betakarításig.

Ezek a szerek egyrészt a a fogyasztók (tehát a Mi) egészségünk szempontjából is aggályosak, másrészt ezek a szerek bekerülnek a vizeinkbe is. Ráadásul az egyik legnagyobb költség a hagyományos mezőgazdaságban ezeknek a vegyszereknek a megvásárlása.

 

Milyen alternatív megoldások léteznek? Az ökológiai termesztéssel most nem is kezdenék el foglalkozni, mert az egy teljesen külön kérdéskör. Fókuszáljunk inkább azokra a már létező, vagy fejlesztés alatt álló megoldásokra amelyeket a hagyományos nagy szántóföldi termesztésbe is lehet integrálni a mai termelési eljárások mellett.

Az egyik érdekes megoldást az alábbi videóban láthatjuk. Itt a traktor után kapcsolt egység egy integrált kamera rendszerből és egy precíziós fúvóka sorból áll. A kamerák felismerik a haszonnövények között a gyomokat, a kártevőket és betegségeket is képes azonosítani a leveleken és ennek megfelelően juttatják ki azt a szert ami éppen kell. Így egyszerre több problémát is lehet orvosolni amellett hogy a kijuttatott permetszer mennyisége 90%-al csökken.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=43&v=-YCa8RntsRE

 

Egy másik, hasonló megoldás a sorművelésre nyújt precíziós mechanikus megoldást. A kamerák itt szervó meghajtású kapákat vezérelnek amelyek képesek kikerülni a haszon növényeket, így csak a gyomokat vágják ki.

https://www.youtube.com/watch?v=912XK-U_6ZE&t=98s

 

Míg az előbbi megoldás egyelőre kísérleti fázisban van, az utóbbi már elérhető jelenleg is. Persze az ára még meglehetősen borsos, de ha beleszámoljuk, hogy mennyi lesz a megtakarításunk a növényvédő szerek elhagyásán, akkor már kicsit jobb befektetésnek tűnhet.

A mezőgazdaságban még csak most kezdenek igazán elindulni ezek a fejlesztések, így a következő néhány év nagyon érdekes lesz. Az egyre újabb és hatékonyabb megoldások remélhetőleg ugyanakkora fejlődést hoznak majd ebben az ágazatban, mint a traktor maga.

Posted in Egyéb.