A plantoidok forradalma

A robotok megalkotását általában az emberi, illetve állati megjelenések inspirálják. A következő határt viszont már a “plantoid-ok” jelentik, azaz növényrobotok, amelyek intelligens érzékelőkkel mozognak és felfedezik a környezetet. A technológia kifejlesztése az olasz Barbara Mazzolai nevéhez köthető.

A toszkán régió szőlője inspirálta Pontedera városának kutatóit, hogy kifejlesszék az első olyan “lágy robotot”, amely utánozza az indák viselkedését. Ez a mesterséges eszköz, amely sima műanyag PET-ből készül, tud hajlani és felemelkedhet, hogy támogassa a pozícióját, pont úgy, ahogy egy valódi szőlő indája is teszi.

Ez a második növényrobot, amelyet az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) Mikro-BioRobotikai Központjának nemzetközi kutatócsoportja hozott létre, Barbara Mazzolai, egy Ph.D. biológus vezetésével.

Az első plantiod kifejlesztésére még 2015-ben került sor. Ez az eszköz érzékeny levelekkel és okos gyökerekkel rendelkezik, amelyek segítenek neki abban, hogy a természetben fellelhető növényekhez hasonlóan képes legyen olyan tevékenységekre, mint tápanyagok beszerzése és a veszélyek elkerülése.

A növényi gyökerek végei olyan fényérzékelőket tartalmaznak, amelyek nyomon követik a fényt, a páratartalmat, a hőmérsékletet és a táplálkozást. Ahhoz, hogy a talajban mozogjanak, növekedniük kell, és a sejteket hozzá kell adniuk a szerkezetükhöz. A növekedés reprodukálásához a plantoid 3D nyomtatót használ.

https://www.youtube.com/watch?v=G5h4Cmk-6n8

 

Mazzolai szerint: “Ez a robotika forradalma, mert a robot képes létrehozni a saját testét, és az új technológiákkal egy másik érdeklődési inger felé mozoghat. Tehát rétegenként a robot megépíti a testét.”

A talaj környezeti monitorozásán kívül ez a robot rugalmasan implementálható lesz új területeken is, köszönhetően annak képességének, hogy tud alkalmazkodni új külső körülményekhez.

Posted in Egyéb.